гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

"Одягни блакитне"

2 квітня 2023

Сьогодні по всьому світу 2 квітня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом. День поширення інформації про аутизм започаткували, щоб поширювати у суспільстві більше правдивої інформації про цей розлад. А блакитний колір є символом цього дня.


Люди з РАС часто наражаються на стигму та дискримінацію, вони можуть бути несправедливо обділені увагою як у сфері медичного обслуговування, так і в сфері освіти, в можливостях брати участь в житті місцевих громад. Тому їм дуже потрібна наша підтримка і розуміння.

Навколо цього розладу у суспільстві є багато міфів та суперечливої інформації, яка приносить шкоду і безпосередньо людям, що мають цей розлад та їх сім’ї, і людям, які через хибні уявлення про аутизм бояться та уникають взаємодії з першими.

Однією з місій нашої компанії є також інформаційне просвітництво, в тому числі і щодо розладів аутистичного спектра. Тож тут ми продублюємо наші корисні статті про РАС, з якими Ви можете ознайомитись, а також - поширити серед знайомих, щоб більше людей дізнались перевірену інформацію про аутизм.

І пам’ятайте, що кожен особливий, але всі ми рівні.

Посилання на корисну інформацію про аутизм:

Гіперпосилання на статтю:


Червоні прапорці РАС

Розповідаємо про перші основні симптоми розладу аутистичного спектра: на що варто звертати увагу батькам, опікунам у поведінці та розвитку дитини.

Хто в Україні має право ставити діагноз аутизм?

До кого звертатися за офіційним діагнозом, адже на сьогодні вибір фахівців в сфері охорони психічного здоров’я чималий? Психолог? Психіатр? Розбираємо у нашій статті.

Як діагностувати аутизм у дітей та дорослих? (запис вебінару)

Запис вебінару спільно зі спеціалістами ММ "Добробут". Запис буде корисно переглянути: батькам, яких цікавить діагностика дітей; дорослим, які потребують індивідуальної діагностики; спеціалістам психологам; медичним фахівцям.

Чи існує в Україні офіційно затверджений список інструментарію для діагностики РАС?

Розповідаємо про "Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної, третинної медичної допомоги та медичної реабілітації. РАС", затверджений МОЗ України.

Що таке скринінг і для чого він потрібен?

Розповідаємо в цілому про перший етап діагностики від якого залежить подальший план дій та стратегія роботи спеціаліста. І чому вкрай важливо проводити скринінг при перших підозрах на певні порушення.

Коли й для чого рекомендується пройти тест CASD?

Більш детальніше про скринінгову методику CASD.

Процес проведення діагностики рівня розвитку навичок у дітей з РАС за методикою РЕР-3

Кому і для чого потрібна методика PEP-3? Та більш детально про те, як проходить сама діагностика. 

Які результати отримують батьки після проведення діагностики за методикою РЕР-3?

Розповідаємо про результати за діагностикою РЕР-3, що мають бути у наративному звіті спеціаліста.

Де можна використовувати методику ADOS-2?

Інформація для фахівців, які цікавляться чи потрібно в їхньому закладі впроваджувати діагностику за ADOS-2.

Що робити якщо спеціалісти не підтверджують діагноз РАС?

Рекомендації щодо того, які додаткові кроки можна зробити, якщо тест не підтверджує наявність РАС у дитини, але батьки все ще мають підозри.