гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram
Найближчі
заходи та події
13

Що таке скринінг і для чого він потрібен?

29 жовтня 2021

Скринінг – спеціальним чином розроблена експрес-діагностика психічних розладів та порушень. Вона дозволяє виявити відхилення у психічному розвитку та попередити ускладнення важких розладів.

Скринінг може проводитись масово (в таких випадках його ціллю є виявлення людей (частіше дітей) з групи ризику), а може проводитись індивідуально. Наприклад, методика CASD – проводиться досить швидко (15-20 хвилин з дорослими, що добре знають дитину), однак її специфіка допомагає спеціалісту одразу зрозуміти чи входить дитина до аутистичного спектра чи ні, а, отже, якщо підозра підтверджується – далі проводити вузькоспеціалізовану довготривалу діагностику вже за ADOS-2, чи якщо потрібно розробити програму корекції – діагностику за РЕР-3. 

Варто розуміти, що скринінг не дає відповідь на питання «в чому причина труднощів», він допомагає знайти проблему у даному конкретному моменті, зафіксувати динаміку психічного розвитку, і, за потреби, провести порівняльний аналіз певної групи людей.

Скринінг – це перший етап на виявленні проблеми, він лише відкриває двері для подальших дій, тому його результати не можуть вважатись остаточно кінцевими. Однак, на противагу цьому, кожна дрібниця у скринінговому обстеженні – на вагу золота. Це перше і найвагоміше дослідження особистості – від нього залежить подальший план дій та стратегія роботи спеціаліста. Тому вкрай важливо проводити скринінг при перших підозрах на певні порушення та використовувати при цьому лише стандартизовані методики, аби результати дійсно вважались надійними.