гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Чи існує в Україні офіційно затверджений список інструментарію для діагностики РАС?

27 березня 2023

З 2015 року в Україні затверджений Наказом МОЗ України "УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги та медичної реабілітації. Розлади аутистичного спектра (розлади загального розвитку)".

У ньому розглядаються особливості проведення діагностики та реабілітації, що також він є обґрунтуванням для оснащення ЗОЗ для надання первинної, вторинної, третинної медичної допомоги й медичної реабілітації пацієнтам з РАС (наявність обладнання, інструментарію та інших ресурсів).
У додатку 5 до цього протоколу “Інформація про інструментарії для дослідження первазивного розвитку” є описані скринінгові процедури для дослідження розвитку, базові інструментарії для діагностики та динаміки РАС (таких як ADOS та ADI-r), а також - інші додаткові інструменти при РАС.

ADOS та ADI-r виступає «золотим стандартом діагностики», як обов’язкова база. CASD зазначений у пункті Скринінгові процедури для дослідження розвитку. А РЕР-3 у пункті "Інші додаткові інструменти" – для оцінювання особливостей розвитку дитини. Також додатковими виступають Leiter-3 та WISC-IV. В кінці додатку йде перелік інструментів, які офіційно доступні в Україні: "Інструментарії для спеціального скринінгу, доступні на сайті Першого українського видавництва психологічних тестів «ОС Україна»".

Ознайомитись з документом можна за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0341282-15#Text