гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Де можна використовувати методику ADOS-2?

27 лютого 2023

ADOS-2 (План діагностичного обстеження на аутизм) — напівструктурована методика для комплексної діагностики обстежуваних різних вікових груп, які мають підозру на наявність розладів аутистичного спектра.

Методика ADOS-2 складається з 5 модулів, для проходження кожного потрібно 40–60 хв. Кожен респондент оцінюється тільки за модулем, який відповідає його вербальному розвитку і віку.

Для яких типів закладів буде корисним використання цієї методики в роботі?

  1. Усі навчально-реабілітаційні центри, психологічної діагностики, центри комплексної реабілітації, корекційні центри, які працюють в основному з дітьми з РАС. Психологи таких закладів за допомогою ADOS-2 зможуть визначити діагностичну групу (або до трьох років - рівень підстави до занепокоєння) і надалі побудувати стратегію роботи з дитиною у центрі.

  2. Заклади медичного спрямування (психоневрологічні лікарні, медичні центри та клінічні лікарні), адже власне постановка діагнозу відбувається саме у цих типах закладів. Зазвичай, першими до кого звертаються батьки за допомогою є педіатри, неврологи, які надалі можуть спрямувати на діагностику аутизму у своїй установі до психіатра.

В Україні діагноз «розлад аутистичного спектра» ставить виключно психіатр. Інші спеціалісти (психологи, корекційні педагоги, неврологи тощо) можуть або видати одразу направлення на обстеження до психіатра, або ж якщо вони пройшли спеціалізоване навчання та володіють ADOS-2: самостійно провести діагностику, написати звіт за результатами та визначити “діагностичну групу”. Цей звіт батьки можуть передати психіатру для ознайомлення і вирішення про встановлення клінічного діагнозу.

(!) Важливо пам’ятати, що остаточний клінічний діагноз визначається під час всебічного обстеження і результати ADOS-2 повинні розглядатись в контексті цього повного обстеження, збору анамнестичних даних, а не бути єдиною підставою для встановлення діагнозу.