гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Що робити якщо спеціалісти не підтверджують діагноз РАС?

10 березня 2023

Для батьків, які мають підозру на наявність аутизму у своєї дитини, але за результатами діагностики дитина не увійшла до спектру - це може бути непростою ситуацією. З однієї сторони це означає, що варто шукати інші можливі порушення, а з іншої - варто пам’ятати про те, що ніякі клінічні висновки не повинні ґрунтуватися на результатах лише однієї методики. Діагноз є обґрунтованим висновком кваліфікованого і досвідченого професіонала, зробленим з урахуванням всіх отриманих даних з декількох джерел.

Насамперед потрібно впевнитися, що:

  • спеціаліст, до якого звернулись батьки, зібрав усі анамнестичні дані про дитину, результати попередніх досліджень, аналізів;

  • методики, які обрав фахівець для діагностики є міжнародним стандартом діагностики РАС, є оригінальними та придбаними в офіційного провайдера в Україні. Такими методиками є ADOS-2 та ADI-r, як “золотий стандарт діагностики”;

  • при діагностиці за методикою ADOS-2 фахівець обрав відповідний за віком та вербальним розвитком модуль для дитини;

  • крім показників за обстеженням ADOS-2, чи взагалі виявляла дитина ознаки РАС? Для того щоб оцінити, наскільки це відповідає специфічним порушенням, необхідно опитати батьків/опікунів за допомогою діагностичного опитувальника ADI-r, який є ретроспективним.

  • при заповненні опитувальника ADI-r усі респонденти спостерігали у дитини ті ж самі прояви та інтерпретували це однаково.

Для батьків також буде не зайвим отримати думку іншого спеціаліста по діагностиці аутизму, щоб він міг ознайомитись з попередніми результатами досліджень та діагностик. Якщо спеціалісти не підтверджують діагноз РАС, то потрібно розпочати оцінювання наявності інших порушень. Зазвичай, у фахівців, до яких звертаються батьки, можуть бути наявні гіпотези щодо тих чи інших розладів, тож вони зможуть або запропонувати додаткову діагностику іншими методиками, додаткові обстеження або якщо це не входить у їх компетенції - перенаправити до фахівців іншого профілю.