гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Варіанти проведення психологічної діагностики у закладах медичного спрямування

2 грудня 2022
Які методики ми можемо запропонувати для проведення психологічної діагностики в психоневрологічних лікарнях, медичних центрах та клінічних лікарнях?

Це зокрема методики для визначення рівня інтелекту як для дітей шкільного віку (WISC-IV) так і для дітей/дорослих, що не розмовляють, мають РАС або інші інтелектуальні порушення (Leiter-3).

Також незамінними для таких типів закладів стануть методики, які використовуються при РАС, адже доволі часто саме у клінічних чи психоневрологічних лікарнях психіатри виставляють цей діагноз. Рекомендуємо декілька методик:

  • для швидкого скринінгу (наприклад на первинній консультації з батьками) - опитувальник CASD, що дасть змогу зрозуміти чи є підозра на наявність аутизму, чи потрібно проводити більш глибоке дослідження дитини.

  • для повного дослідження та постановки діагнозу (психіатр) чи діагностичної групи і підозри на РАС (психолог, інший фахівець) - “золотий стандарт діагностики аутизму” ADOS-2 та ADI-r.

  • для створення індивідуального психоосвітнього профілю для дитини, у якої встановлений діагноз або є підозра на РАС; для визначення рівня розвитку навичок при РАС - методика РЕР-3.

При роботі з дітьми шкільного віку стане незамінною методика Conners-3 - діагностика розладу дефіциту уваги та гіперактивності (РДУГ), адже на основі її результатів можна вчасно розпочати відповідне втручання (корекцію, терапію, включаючи медикаментозну). Методика SAFA (психіатричні шкали самооцінювання для дітей та підлітків) - це унікальний інструмент, призначений для скринінгу найбільш розповсюджених психічних розладів в дитячому та підлітковому віці: тривоги, депресії, обсесивно-компульсивних симптомів, розладів харчової поведінки, соматичних симптомів та іпохондрії, фобій.

При роботі з дорослими, найкращими варіантами для запровадження в клінічних умовах є онлайн опитувальники ММРІ-2 та EDI-3. Перший - це один із широко використовуваних в клініці і судовій психіатрії опитувальників, що дозволить максимально повно дослідити особистість та наявність психопатологічних ризиків, діагностувати здатність до адаптації і приховані психічні порушення, визначати стиль поведінки і спілкування, вивчати емоційний стан і ступінь вираженості стресу тощо. EDI-3 - це опитувальник для визначення ризику розвитку розладів харчової поведінки (РХП) та оцінки психологічних конструктів, що пов’язані з РХП. Результати тестування можна використовувати для планування терапевтичних втручань, специфічних інтервенцій, а також моніторингу терапевтичного впливу.

Всі ці методики можна придбати виключно у офіційного провайдера в Україні - Giunti Psychometrics Ukraine (юридична назва ТОВ "ОС Україна"). Ми маємо відповідні дозволи та ліцензії від правовласників на проведення адаптації, перекладу та подальшої реалізації на території України даних тестувань.

З приводу питань придбання методик, виставлення рахунків на юридичну/фізичну особу нагадуємо контакти менеджерок нижче:

Анжеліка Правник 050 388-11-32

Ксенія Конотоп 050 488-81-80