гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram
Найближчі
заходи та події
13

Стадії кризи під час стресу

4 травня 2022

Навіть найглибша, найнебезпечніша для людини криза спочатку завжди є поверховою, і якщо ставитись до себе уважно, до найтяжчої стадії не дійде. Як тілесне захворювання бажано лікувати від його початку, не допускаючи переходу в хронічний стан, так і життєву кризу, яка є “хворобою душі”, важливо не проґавити, адже згодом буде все важче долати розпач, знайти в собі сили для того, щоб розпочати все спочатку.

?Що відбувається на першій, поверховій, стадії кризи? Залежно від типу особистості, минулого досвіду, конкретної життєвої ситуації форми переживань можуть бути досить різноманітними. Наприклад, в одних зростає невмотивована тривожність, в інших – дратівливість, а хтось відчуває таку знайому і неприємну апатію, байдужість. Спільним є одне – незадоволення звичним перебігом подій, власним життєвим ритмом, ситуацією навколо. Втрачається внутрішня збалансованість, зростає напруженість.

?Друга, середня, стадія кризи дається взнаки передусім появою страхів, пов’язаних із майбутнім: “не знаю, як житиму далі”, “як жив досі, вже не можу, а якось інакше не вмію”. Людина відчуває себе у пастці серед звичних, буденних обов’язків, переживає безсилля. Серед важливих симптомів цієї стадії слід назвати порушення сну, апетиту, хронічну втому, пригнічений настрій, агресивність.

?Третя, глибока, стадія кризи супроводжується почуттям безнадійності, відсутності сенсу існування. Все, що відбувається, здається якимось нереальним, безглуздим, нікчемним. Здатність планувати майбутнє втрачається, життєві перспективи катастрофічно звужуються. Виникають суїцидальні думки і наміри.

Під час воєнного стану дуже багато людей стикається з кризовими станами. Важливо звертати увагу на свій психологічний та моральний стан і також підтримувати близьких. Пам’ятайте, що можна звернутися за допомогою.

У Києві працює телефон довіри: 0800501212 – цілодобово, безкоштовно з мобільного.