гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram
Найближчі
заходи та події
30

Як упоратися з негативно налаштованими клієнтами?

16 березня 2020

ЯК УПОРАТИСЯ З НЕГАТИВНО НАЛАШТОВАНИМИ КЛІЄНТАМИ?

Попри те, що лікар з Сіетла Кірк Хонда має 15 років психотерапевтичної практики, негативно налаштованому клієнту знадобилось всього кілька хвилин, щоб змусити його сумніватись у власних силах. "За 15 хвилин вони повністю знищили мою самооцінку", - каже психотерапевт, який очолює програму сімейної та терапії пар в Університеті Антіоха в Сіетлі. Однак він не єдиний стикається з клієнтами, що проявляють агресію. Важливо правильно зреагувати на конфліктну ситуацію, адже допустивши помилку, є вірогідність втратити контакт з клієнтом, зменшити результативність процесу. Проте, можна використовувати подібні випадки для прогресу в терапії.

Поради як полегшити стресові зустрічі з клієнтами:
  • Заспокойтесь:
Замість того, щоб чинити опір клієнтові, спробуйте усвідомити свій емоційний та фізичний стан. Запропонуйте йому на декілька хвилин перервати розмову та побути у тиші. Це допоможе зібратись, стати більш врівноваженим та залишатись конструктивним. Медитація – чудовий спосіб навчитися контролювати свої емоції та допоможе у вирішенні конфліктів.

  • Проявіть емпатію:

Не сперечайтесь і не виправдовуйтесь. Дайте клієнту відчути, що Ви розумієте його почуття. Спробуйте розібратися, що саме під час розмови, викликало негативну реакцію. При цьому клієнт може сприйняти співчуття, як несправжні, тому варто бути обережним.
  • Працюйте зі спротивом:
Коли клієнт говорить, що прагне змінитись, але робить усе навпаки, починає чинити опір, висловлювати своє незадоволення стосовно Вашої компетентності, спробуйте ще більше провокувати його, адже саме це дасть можливість клієнтові повністю відкритись. До того ж, якщо ваш клієнт грубіян, цілком можливо, що він ставиться так не лише до Вас, а і до інших.
  • Будьте терплячим:
Не лише до клієнта, а й до себе. Займайтесь медитацією, опрацьовуйте ситуацію з різних сторін та дивіться на конфлікт як на професійний виклик, що дозволить Вам здобути новий досвід. Спілкуйтесь з колегами, адже вони так само стикаються з проблемними клієнтами у своїй практиці. Обмінюйтесь досвідом та підтримкою, щоб сформувати стратегії як вирішувати подібні ситуації.
  • Припиніть співпрацю:
Рішення про завершення співпраці може прийняти як клієнт, так і психолог. При наявності взаємного непорозуміння між фахівцем і клієнтом, чудовим рішенням буде порекомендувати клієнтові свого колегу.