гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram
Найближчі
заходи та події
13

Як налаштувати себе на роботу?

1 квітня 2022

Влада закликає українців повернутися до роботи там, де це можливо аби підтримувати економіку, платити податки - стати надійним економічним тилом для всієї нашої країни. Як налаштувати себе на роботу та робочу атмосферу? Адже природно, що під час постійного стресу людям складно сконцентруватися і робити раніше звичні речі.

Зібрали декілька порад як бути продуктивними на роботі:

1. Основна мета: визначтесь, для чого Ви працюєте саме зараз? Наприклад, стати надійним тилом для ЗСУ, підтримати свою родину, бути корисним суспільству, забезпечити свій район/місто необхідними послугами/товарами.

2. Графік: визначтесь скільки часу та за яким графіком зможете наразі працювати. Не забувайте згодом переглядати графік та коригувати його.

3. Планування: розробіть покроковий план невеликих завдань на найближчі години. Використовуйте для цього планувальник (блокнот, додатки на телефоні).

4. Позитивне підкріплення: після виконання запланованих завдань позначте їх як виконане у планувальнику. Галочки, закреслення, статус "виконано" - це неабияке візуальне задоволення для психіки.

5. Хваліть та винагороджуйте себе: якщо умови дозволяють, можна винагородити себе приємними речами (солоденьким, чаєм, іншими дрібничками). Просто хваліть себе, що справляєтесь з поставленими задачами та працюєте. Вміти хвалити себе - це надважливо.

6. Не забувайте робити перерви: може статися так, що Ви почнете працювати з особливим завзяттям, але пам'ятайте, що фізично стомлений працівник навряд чи буде продуктивним довгий час. Обов'язково робіть перерви та хоча б п'ятихвилинну розминку, не забувайте про водний баланс та перекуси.

7. Якщо тривога накриває: відкладіть роботу в сторону, зробіть паузу між думками та емоціями. "Що я зараз відчуваю? У якій частині тіла концентрується тривога чи напруга?" Переведіть увагу на дихання: чим поверхневіше ми дихаємо, тим вищий рівень тривожності. Зробіть глибокий вдих і видих на 4 рахунки протягом 2 хвилин. Задіяйте діафрагмальне дихання, завдяки якому активізується все тіло. Можна використовувати різні дихальні вправи, які підходять саме Вам (дихання через ніздрі, «квадратне» дихання, дихання «4-7-8», резонансне дихання тощо). Також можна використовувати самомасаж, вправи на релаксацію.

8. Будьте в контакті з собою: перевіряйте свої сили та внутрішні ресурси, прислухайтеся до свого організму. Не забувайте про відновлення та зміну діяльності (як в робочих процесах, так і після в рутинних справах).

9. Будьте терпимими: до себе та до колег, не вимагайте одразу над результатів. Відновлення повинно бути поступовим.