гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Як батькам зрозуміти, що дитині необхідно пройти діагностику для вимірювання інтелекту?

19 травня 2023

Задали психологу Ольга Вольховська- учасниці адаптації та сертифікованому експерту з методики WISC-IV у м. Дніпро - дуже важливе питання, яке турбує багатьох батьків, опікунів.

Як батькам зрозуміти, що дитині необхідно пройти діагностику для вимірювання інтелекту? На що звернути увагу? 

"Найчастіші запити від батьків трохи розпливчасті, але завжди сповнені турбування:

  • підготовка домашніх завдань схожа на тортури 
  • дитина на уроках відволікається, постійно отримуємо дорікання від вчителя 
  • чому навчання дається так важко, іншим же легше? 
  • (моє улюблене) ми - батьки - вчилися добре, чому в нього/неї не виходить?

Насправді, результати тестування тестом Векслера мій найаргументованіший аргумент, він не тільки полегшує дитині процес навчання, а також дуже добре налагоджує розуміння між батьками та їх найдорожчими школярами.

Почнемо з азів - ми різні. І сприйняття дитини, особливості роботи її уваги, схильності, темп розумової діяльності може відрізнятися від батьківських так само, як і від, наприклад, більшості дітей у класі. Тест Векслера не стільки інструмент для констатування рівня інтелекту дитини, він більше дає інформації про сильні та слабкі сторони сприйняття та мислення. Коли ми володіємо цією інформацією, ми готові до співпраці. Ми можемо скерувати навчання.

На часі дитиноцентризм, тож варто розуміти, що комусь потрібно більше часу для ефективного навчання, а комусь - інше подання інформації, а декому - регуляція часу роботи та відпочинку. І тоді "у нас проблеми" перетворюється в "є задача, і ми знаємо, як її вирішити". Тож, якщо ви маєте дитину віком від 6 до 16 років і помітили проблеми в начанні, спробуйте допомогти простим і інформативним чином, замовте тестування".