гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Тривожність у дітей

3 липня 2023

Коли дорослі не в змозі допомогти дитині впоратися зі звичайною тривогою, остання здатна перерости в розлад, що супроводжуватиме її життя не тільки в підлітковому, а й навіть у дорослому віці.

Симптоми тривожності в дітей

Хвилюючись, дитина виявляє певні ознаки поведінки. Щоб вчасно розпізнати появу тривоги, звертайте увагу на такі симптоми:

  1. Дитина надмірно турбується про все.
  2. Дитина відчуває дратівливість і перепади настрою.
  3. Дитина має постійне відчуття втоми.
  4. Дитині годі зосередитися на чому-небудь.
  5. Дитині важко засинати, тому що вона часто хвилюється вночі через негативні події, що сталися вдень.
  6. У дитини змінюються харчові звички, погіршується апетит.
  7. Дитина почувається покинутою.
  8. Дитина відчуває ірраціональний страх із приводу когось або чогось.
  9. Дитина вередує і відмовляється розлучатися з батьками. 
  10. Дитина шукає способи уникнути ситуацій, речей або людей, котрі викликають у неї занепокоєння.
  11. Дитина боїться смерті. Це викликає в неї панічні атаки.
  12. Дитина легко лякається.
  13. У дитини низька самооцінка.
  14. У дитини мало друзів, практично немає соціального життя.
  15. Дитина хвилюється через погані події ще до їх початку.

За МКХ 11 виділяють такі види тривожних розладів:

  • Генералізований тривожний розлад
    Якщо дитина часто хвилюється через дрібниці, можливо, вона має генералізований тривожний розлад. Тривога заважає дитині відчувати радість нормального щасливого життя, як у її однолітків.
  • Панічний розлад
    Характеризується повторюваними нападами паніки, які обмежуються конкретними стимулами чи ситуаціями. Панічні атаки мають фізичні прояви: прискорене серцебиття, задишку й навіть втрату свідомості. Дітей, яким дошкуляє такий розлад, зазвичай не полишає страх того, що напади в них траплятимуться постійно.
  • Сепараційний тривожний розлад
    Сепараційна тривога – це стан, який відчуває дитина внаслідок розлуки з батьками або людьми, до яких відчуває прихильність. У ситуаціях сепараційної тривоги дитину охоплює ірраціональний страх: вона побоюється, що щось погане може статися з нею або батьками, якщо їх не буде поруч.
  • Соціальний тривожний розлад
    Якщо дитина уникає товариства, то, можливо, вона має соціальну фобію. При цьому в дитини виникає первинний страх помилитися й потрапити в незручне становище при соціальній взаємодії. Іноді страх дитини посилюється через недостатню розвиненість у неї соціальних навичок.
  • Селективний мутизм або вибіркова німота
    Вибіркова німота – це стан, коли дитина мовчить у певних ситуаціях. Найчастіше дитина припиняє спілкуватися в присутності сторонніх людей або під час масових заходів. Зазвичай вибіркова німота властива для дітей із генералізованими або соціальними тривожними розладами.
  • Агорафобія
    Характеризується вираженим і надмірним переживанням страху та тривоги, які виникають у відповідь на різні ситуації, фізичний вихід з яких може бути утруднений і допомога може бути недоступна, таких як громадський транспорт, перебування у натовпі, перебування поза домом без супроводу дорослих. Дитина постійно тривожиться з приводу таких ситуацій через страх певних негативних наслідків (напр., панічні напади, фізіологічні реакції, що призводять до безпорадності або незручне становище). Тому такі ситуації наполегливо нею уникаються.
  • Специфічні фобії
    Це досить поширене явище. Вони заважають дитині насолоджуватися життям. Як зазначалося, фобії можуть бути різними: наприклад, одні діти бояться павуків, інші – висоти тощо. Фобію може спричинити генетична схильність або травматична ситуація. Особливості навколишнього середовища, вік дитини й повторювані з нею ситуації – також фактори виникнення фобій.