гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Що таке емоційний інтелект, і як він впливає на життя

20 березня 2023

Термін «емоційний інтелект» (EQ) популяризували Джон Майєр з університету Нью-Гемпшира і Пітер Салов з Єльського університету. Майєр визначає EQ так: «Емоційний інтелект — це вміння обробляти емоції й емоційну інформацію і, виходячи з емоцій, розвиватися. Ми віримо, що люди з високим EQ здатні точно й швидко вирішувати спектр проблем, пов’язаних з емоціями». Розвиток EQ дозволяє краще розуміти свої емоції та емоції інших людей. Коли емоційний інтелект високий, людина ефективніше реагує на різні ситуації та взаємодіє з оточенням.


Як розвинути свій емоційний інтелект?

  • Будь-які емоції повинні бути усвідомленими. Негативні емоції – тим більше. Щоб розвинути частину мозку, яка відповідає за почуття, записуйте в щоденник свої емоції. Якщо Ви ще не ведете щоденника, почніть це заради свого емоційного інтелекту.

  • Звертайте увагу на те, як ви почуваєтеся та розвивайте власний емоційний словниковий запас. Ця навичка допоможе вам більш точно та конкретно описати те, що ви відчуваєте. Це важливо не тільки для себе, але й для інших, – ви зможете більш ефективно комунікувати про свої почуття. Чи багато слів ви використовуєте для позначення почуттів? Спробуйте швидко перерахувати десяток будь-яких емоцій. Читайте літературу й вдосконалюйтесь.

  • Розвивайте емпатію: після того як ви навчитеся розуміти свої емоції, зверніть увагу на чужі. Адже які взагалі бувають емоції також можна дізнатися від оточуючих. Більше того: зовсім навіть непогано бути в курсі відчуттів тих людей, з якими ви спілкуєтесь. Ви впевнені, що вам на сто відсотків відомі їхні емоції? А якщо поцікавитися? Або якщо поділитися своїми відчуттями і попросити реакції у відповідь? Люди, які нас оточують – невичерпне джерело різноманітності емоційного реагування.

  • Формуйте цілеспрямовану поведінку. Іншими словами, направляйте емоції в потрібне русло. Для початку зрозумійте, як зазвичай Ви поводите себе, якщо сердитесь: кричите на всіх підряд, хочете провести якийсь час на самоті або поговорити з кращим другом? Повністю контролювати емоції неможливо, проте можна коригувати свою поведінку, виходячи з ситуації.

  • Будьте відповідальні за свої почуття та поведінку. Мабуть, найскладніший, але і найкорисніший крок. Ваші реакції – це Ваша відповідальність. Це не те, чого варто боятися, тому що у Вас є можливість вибрати те, як реагувати на ті чи інші ситуації, а почуття можуть надати Вам цінну інформацію про Ваші потреби, Ваш досвід та досвід іншої людини.