Розлади харчової поведінки (РХП): основні види та симптоми
Розлади харчової поведінки (РХП) займають друге місце серед найбільш небезпечних психічних розладів. Тому якщо ви помітили, що у вас або близької людини виникли певні труднощі в «стосунках» з їжею, потрібно придивитись уважніше.
Основні види розладів харчової поведінки це – нервова анорексія, булімія та компульсивне переїдання.
Людині з нервовою анорексією притаманно суттєве обмеження себе у споживанні їжі, що призводить до критичного зниження ваги. При цьому попри досягнення необхідної маси тіла, людина не може зупинитися і продовжує вживати дії для схуднення.
Симптоми анорексії:- відмова підтримки ваги на рівні мінімальної норми для відповідної вікової категорії;
- сильний страх щодо збільшення маси тіла;
- порушення адекватного сприйняття власної ваги або тіла.
При булімії вага у людини може не бути критично малою, натомість мають місце неконтрольовані приступи сильного переїдання. Вони завершуються діями, спрямованими на те, щоб позбутися їжі.
Ознаки булімії:- чергування періодів переїдання та голодування;
- гостре відчуття провини після переїдання;
- використання сечогінних та проносних засобів, штучне спричинення блювання та ін. після приступів переїдання.
При компульсивному переїданні людина вживає набагато більшу кількість їжі, ніж передбачала, впродовж короткого часу. При цьому, незалежно від того, є вона голодною чи ні. На відміну від булімії такі приступи переїдання не завершуються компенсаторними діями на кшталт використання сечогінних та проносних засобів.
Багато людей, які страждають на компульсивне переїдання, можуть мати зайву вагу, ожиріння. Це також спричиняє відчуття провини, засмучення та збентеження, пов’язані з їх переїданням.Пам’ятайте, що розлади харчової поведінки в жодному разі не є стилем життя, а серйозною проблемою з непередбачуваними наслідками для здоров’я. Тому якщо ви помітили сукупність декількох ознаки РХП у себе чи у близької людини, обов’язково зверніться за професійною медичною допомогою.
Giunti Psychometrics Ukraine пропонує методику EDI-3 — третій перегляд одного з найпопулярніших інструментів самооцінки психологічних конструктів, що пов’язані з розладами харчової поведінки (РХП). Він надає стандартизоване клінічне оцінювання симптомів РХП, розрахований на використання з особами віком від 13 років і старше. Профілі можна використовувати для планування терапевтичних втручань, специфічних інтервенцій, а також моніторингу терапевтичного впливу.