гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Міжнародний день боротьби з нервовою анорексією

16 листопада 2021

Щорічно 16 листопада відзначається Міжнародний день боротьби з нервовою анорексією — розлад харчової поведінки, при якому людина може довести себе до крайнього ступеня виснаження або смерті через невдоволення своєю вагою і зовнішнім виглядом.

Зараз на анорексію хворіють 0,3% населення, і на жаль, цей показник лише росте, через постійний негативний вплив мас-медіа на самооцінку людини. Саме бажання мати «ідеальне» тіло без каплі жиру призводить до того, що люди з анорексією не знають коли зупинитись і втрачають адекватність у сприйнятті своєї ваги. Їм завжди здається, що вони недостатньо худі, навіть коли організм вже знаходиться у критичному стані.

При нервовій анорексії пацієнти часто мають супутні психологічні розлади, такі як депресивний розлад (до 66% серед усіх хворих) та біполярний афективний розлад (до 50%). Тому важливо розуміти, що тут також в першу чергу необхідна робота з психотерапевтом, щоб не тільки усунути симптоми анорексії, а і попрацювати над психологічними причинами її виникнення.

Для того, щоб на ранній стадії можна було виявити ризики розвитку харчових розладів потрібно мати спеціальні опитувальники, які відповідають міжнародним стандартам, наприклад такий як тест EDI-3: третій перегляд одного з найпопулярніших інструментів самооцінки психологічних конструктів, що пов’язані з РХП, розрахований на використання особами віком від 13 років і старше.