гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram
Найближчі
заходи та події
29

Хочете змінити своє життя на краще? Почніть розповідати про неї по-іншому

30 липня 2019


Те, як ви розповідаєте про основні події свого життя, має сильний вплив на вашу особистість. Чи станете ви більш щасливою людиною, якщо відредагуєте свою життєву історію?

"Те, що ми розповідаємо про себе, розкриває нас, створює нас і підтримує нас крізь роки", - пишуть в опублікованій нещодавно статті вчені з Університету Західного Вашингтона.

Науковий колектив під керівництвом Кейт Маклін досліджував інтригуючу ідею: хоча ми постійно оновлюємо і переписуємо свою особисту історію, вона містить певні стабільні елементи, які відображають щось, властиве тільки нам, фундаментальний аспект нашої особистості.

Проаналізувавши історії, Маклін з колегами прийшли до висновку, що існує "велика трійка" ключових елементів, за допомогою яких ми розповідаємо про своє життя.

1. Перший елемент - "Мотиваційні і емоційні теми", що показує ступінь автономності та зв'язків оповідача з іншими людьми, а також наскільки позитивна або негативна історія в цілому, переважають чи в ній ситуації, в яких спочатку все добре, але потім стає погано.

2. Другий - "Автобіографічне обгрунтування", що показує, до якої міри ми схильні роздумувати над отриманим досвідом, як шукаємо сенс в тому, що трапилося, і розпізнаємо зв'язок між ключовими подіями і тим, як вони змінюють нас.

3. І третій елемент - "Система", що показує, наскільки мають сенс події нашого життя з точки зору хронології, фактів і контексту.

Кілька років тому Джонатан Адлер з Інжнерного коледжу Франкліна У. Оліна (США) і його колеги, в тому числі Іліан Уль з Квебекського університету (Монреаль, Канада), зробили огляд 30 попередніх досліджень історій життя і виявили, що кілька їхніх аспектів пов'язані з благополуччям людей.

У тих, хто розповідав про своє життя в більш позитивному ключі, з історіями, де навіть при поганій ситуації все закінчувалося добре (скажімо, ви втратили роботу, але потім знайшли собі інше заняття, яке вам більше до душі, ніж колишня професія), все складалося благополучніше - принаймні, згідно з результатами тестів на задоволеність життям і психічне здоров'я.

І навпаки, розповіді про життя, в яких менше незалежності і спілкування, а більше усілякого "забруднення", говорять про зниженою ступеня життєвого комфорту.

"Ці результати не тільки стали підтвердженням того, що розповідь про своє життя можна відредагувати, - уклали вчені, - але і змусили припустити, що зміна того, як люди думають і розповідають про важливі події життя, може вплинути на те, як їх життя складеться далі ".

Вивчення розповідей людей про життя свідчить про те, що схожий принцип може бути застосований і на більш серйозному рівні: ми редагуємо події прожитих років і, таким чином, формуємо по-новому свою особистість, змінюємо те, ким ми є. Про це варто знати всім.

Джерело

Оригінал статті