гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram
Найближчі
заходи та події
29

Дослідження науковцями мізофонії

3 березня 2020

 Мізофонія - це афективний розлад звукової обробки інформації, що характеризується відчуттям сильних негативних емоцій (гніву та тривоги) у відповідь на повсякденні звуки, наприклад, звуки, які видають інші люди, під час того, як вони їдять, п'ють, жують і дихають.

Використовуючи функціональну і структурну МРТ в поєднанні з фізіологічними вимірами, вчені демонструємо, що у досліджуваних з мізофонією проявляються специфічні реакції, пов'язані зі звуком тригера, в мозку і тілі. Тригерні звуки викликали підвищену частоту серцевих скорочень (ЧСС) і гальванічну шкірну реакцію (GSR) у суб'єктів, опосередкованих активністю AIC.

Вчені зробили томограми мозку 20 людей із мізофонією і 22 людей, яким незнайомий цей стан.
Поки томограф робив знімки, їм програвали:
  • нейтральні звуки, наприклад шум дощу;
  • звуки, які зазвичай вважають неприємними, наприклад крики;
  • звуки, що стимулювали мізофонію у учасників дослідження.

Як виявилось, у людей із мізофонією надто активно працює фронтальна частина острівцевої кори головного мозку - ділянка, що відповідає за зв'язок між фізичними відчуттями та емоціями. У цих людей вона функціонує інакше і пов'язана з рештою мозку особливим чином.
Це дослідження визначає чіткий фенотип, заснований на змінах в поведінці, вегетативних реакціях, мозкової активності і структурі, які будуть направляти поточні зусилля по класифікації та лікуванню цього розладу.

Джерело: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)31530-5