гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

COVID-19 та психічне здоров’я дітей.

29 квітня 2021
Клініцисти багатьох країн світу вивчають наслідки пандемії: не лише економічні, демографічні або політичні. Обмежень зазнали майже усі сфери життя людей. Молодші і старші школярі однаково позбавлені передбачуваності подій і оточення – основної стабілізуючої сили даних вікових періодів. Діти переживають дедалі більше тривожних почуттів, а батькам нелегко заспокоїти їх переживання через невизначеність у їхньому власному житті.

Поширеність клінічних симптомів депресії та тривожних розладів під час пандемії COVID-19 дослідили вчені з Китаю за допомогою онлайн-анкетування тисячі учнів віком від 7 до 18 років. Результати виявилися вищими за очікувані. Прояви депресії визначалися майже у половини респондентів, а симптоми тривожності чи одночасне поєднання проявів тривоги та депресії – приблизно у третини дітей та підлітків, які прийняли участь у дослідженні.
Італійські та іспанські дослідники психічного здоров’я опитали більше тисячі дорослих, що опікують неповнолітніх дітей віком від трьох років. Більше 80% респондентів повідомили про зміни в поведінці та емоціях своїх дітей під час карантину. Найбільш помітними визначалися труднощі з концентрацією уваги. Нудьгування, рівень якого теж виявився вищим за звичайний, могло стати причиною зростання показників дратівливості, невгамовності і нервозності серед дітей. Третина дітей набагато яскравіше переживала самотність, занепокоєння і страх в цей період.
Дослідники припускають, що самотність під час заходів боротьби з хворобою може порушити нормальний розвиток психічного здоров’я молоді. Загалом, заходи пом’якшення наслідків пандемії COVID-19 у всьому світі мають далекосяжний вплив на дітей та сім'ї у спосіб, який на сьогоднішній день неможливо уявити.

Джерело: http://www.psychiatrictimes.com