гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram
Найближчі
заходи та події
29

Як змінюється мозок жінки під час вагітності?

12 листопада 2019


Як змінюється мозок жінки під час вагітності?


Вагітність зменшує кількість сірої речовини у певних ділянках жіночого мозку. Це допомагає жінці відчути зв'язок з малям і підготуватися до материнських обов'язків.
Досліджень про вплив вагітності на мозок усе ще небагато.

Одне з них, результати якого нещодавно опублікували в журналі Nature Neuroscience - це спільний проект фахівців з Автономного університету Барселони та Лейденського університету. Щоб дослідити зміни в жіночому мозку, вони розглянули томограми одних і тих самих жінок до вагітності, невдовзі після пологів і двома роками пізніше.
Вони також порівняли їх зі знімками мозку 19 новоспечених татусів, 17 бездітних чоловіків і 20 жінок, які ніколи не народжували.

Як виявилось, об'єм сірої речовини у мозку тих жінок, що народили своїх первістків, "суттєво зменшився".
Зменшення відбулося у тих ділянках мозку, що беруть участь у соціальній взаємодії, зокрема у приписуванні іншим людям думок і почуттів - так званому "розумінні чужої свідомості".

Дослідники вважають, що це дає матерям низку переваг, наприклад, допомагає розуміти потреби дитини, помічати потенційні зовнішні загрози та більше прив'язуватись до дитини.

При простому порівнянні знімків комп'ютерна програма могла безпомилково відрізнити, де знімки тих жінок, які останніми роками були вагітні.

Джерело: https://www.nature.com/articles/nn.4458