гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram
Найближчі
заходи та події
30

Як розпізнати та лікувати посттравматичний стресовий розлад?

28 березня 2022

Нині фахівці говорять про те, що, на жаль, після нашої перемоги більшість людей у країні стикнуться з ПТСР. Поради, як розпізнати та лікувати ПТСР, опублікували на сторінці МОЗ.

Посттравматичний стресовий розлад або ПТСР - це порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події. Близько 8% чоловіків і 20% жінок, які пережили травматичні події, мають ПТСР. На жаль, що таке ПТСР, знають багато людей в Україні - це передусім військові, що повернулися з війни на Донбасі, а також жителі сходу України, які у 2014 році змушені було тікати зі своїх домівок. Тепер через повномасштабне вторгнення рф в Україну кількість таких людей, що виїхали з дому, зросла до кількох мільйонів. Безумовно, це вплинуло на їхній психологічний стан і може призвести до ПТСР.

Прояви ПТСР:

?Постійні думки про травматичну ситуацію

?Життя в бойовій готовності. Така людина миттю спалахує, дратується

?Панічні атаки

?Уникнення згадок про травму

?Хронічний біль, головний біль, стиснення за грудиною

?Недовіра, переконання, що світ небезпечний

?Зловживання алкоголем, сигаретами й наркотиками

?Суїцидальні думки (якщо такі думки виникають, скажіть близьким і зверніться по допомогу)

❗️У разі появи симптомів ПТСР треба негайно звернутися до сімейного лікаря, психіатра та фахівця з психічного здоров’я. Якщо змоги звернутися саме до вузького спеціаліста немає, достатньо зв’язатися із сімейним лікарем – він спрямує до психіатра. Лікування може бути як медикаментозне, так і психотерапевтичне – наприклад, когнітивно-поведінкова терапія.