гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Як повернути здоровий сон під час війни?

1 липня 2022

Безсоння – проблема багатьох під час війни в Україні, якої необхідно позбутися. Без сну організм знесилений, а нервова система ще більше виснажується, тож реагувати адекватно на тригери сьогодення стає складніше. Як повернути здоровий сон під час війни?

Адекватно оцініть ситуацію – усвідомте, що війна може тривати довго. Вам потрібно відновлюватися, намагатися не нервуватися та адекватно реагувати на тригери сьогодення. Від сну залежить активність людини наступного дня, а ще допомога іншим.

Оцінюйте ситуацію – адекватно реагуйте на щоденні події. Відновлення нервової системи неможливе, якщо організм перебуває в стресі 24/7. Намагайтеся не перейматися всіма подіями – лише головними: зосередьтеся на захисті рідних, власному позитивному настрої та світлому майбутньому України. Правильний аналіз інформації навколо та мінімум стресу – це перші кроки до відновлення сну та нервової системи.

Сон та мінімум переживань – ваша зброя під час воєнного стану, якщо ви перебуваєте вдома. Швидка реакція на запит допомогти врятує комусь життя. Людина, яка не спала декілька діб та перебуває в стресі через це, не зможе швидко відреагувати на запит. Зрозумійте: ваш стрес та відсутність сну мінімізують якість наданої допомоги іншим. Дозвольте собі поспати без докорів сумління.

Дітям заснути допоможе турбота батьків. Ставтеся до дітей так само, як до війни, щоб вони почувалися в безпеці, попри перебування в бомбосховищі та почуті звуки стрілянини. Відчуття турботи допоможе їм зберігати хороший настрій. Перед сном не забудьте про ваш ритуал – читання книги, розмови чи колискові. Згадайте разом про позитивні моменти з минулого та поговоріть про мирне майбутнє.