гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Як підтримати та заспокоїти дітей під час воєнних дій?

7 березня 2022

Як підтримати та заспокоїти дітей під час воєнних дій?

Усі ми перебуваємо в абсолютно нових умовах життя, відчуваємо страх та паніку, особливо діти, дехто почувається розгубленим. Зараз надзвичайно важливо підтримувати одне одного, вміти заспокоїти людей, які знаходяться поруч, насамперед дітей.

?Говоріть із дитиною, залишайтеся спокійним під час розмови. Обов’язково поговоріть з дитиною про ситуацію, що відбувається. Говорити з дитиною варто дорослому, який найбільше зберігає спокій. Перед тим як говорити з дитиною, дорослому самому слід заспокоїтися, щоб не завдати шкоди дитині.

?Демонструйте надійність. Дорослому потрібно продемонструвати надійність: варто сказати дитині, що ви зробите все, щоб захистити себе і її від небезпеки, і що наша армія на варті та дасть відсіч.

?Обговорюйте з дитиною правила «цивільної оборони». Слід пояснити дитині, що зараз дуже важливо слухатися старших – учителя, батька, маму, не сперечатися з дорослими та слідувати за тим, хто відповідальний за безпеку. Також домовтеся та навчіть дитину, де вона може зустрітися з вами або іншими родичами, де переховуватися, якщо буде втрачено мобільний зв’язок.

?Грайте ігри, виконуйте з дитиною заспокійливі вправи. Можна грати в настільні ігри, малювати, грати у слова, ігри в телефоні, у яких залучене просторове сприйняття.

?Дозволяйте дитині вивільняти ненависть та злість. Зараз і для дорослих, і для дітей виявляти злість (ненавидіти, лаятися, кричати) – це здорова реакція. Тому дорослим потрібно дозволяти собі й близьким, зокрема й дітям, це робити. Це варто робити в ігровій формі.