гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Варіанти проведення психологічної діагностики у школі

16 листопада 2022

Практика свідчить, що здебільшого саме заклад освіти виявляє існування труднощів, які стримують розвиток дитини й ускладнюють процес навчання. Раннє виявлення будь-яких симптомів критично важливе для превентивного втручання та запобігання розвитку інших розладів. Швидке реагування знижує імовірність розвитку вторинних порушень (наприклад, розвиток депресії за відсутності лікування РДУГ).

Аналізуючи міжнародну практику використання сучасних методик діагностики у закладах освіти, ми можемо запропонувати декілька можливих варіантів проведення психологічної діагностики в школі:

- Оцінювання розладу дефіциту уваги та гіперактивності (РДУГ) та його найбільш поширених супутніх проблем і розладів. Використовується методика Conners-3: мульти-інформативний інструмент оцінювання дітей та підлітків віком від 6 до 16 років; враховує домашнє, соціальне та шкільне оточення.

- Скринінг розладів аутистичного спектра (РАС) у дітей та підлітків віком від 1 до 16 років. Використовується методика CASD. Опитувальник заповнюється за 10–15 хвилин в режимі онлайн дорослими, які найбільше контактують з дитиною.

- Вимірювання інтелекту дітей шкільного віку, оцінювання здібностей та потенціалу дитини, діагностика наявності інтелектуального дефіциту та обдарованості. Використовується методика WISC-IV — Шкала інтелекту Векслера для дітей віком від 6 до 16 років. Спеціаліст отримує результати об’єктивного оцінювання інтелекту й дані щодо його відповідності віковим нормам, на противагу суб’єктивній оцінці психолога, батьків, вчителів.

- Скринінг найбільш розповсюджених психічних розладів в дитячому та підлітковому віці: тривоги, депресії, обсесивно-компульсивних симптомів, розладів харчової поведінки, соматичних симптомів та іпохондрії, фобій. Використовується методика SAFA — психіатричні шкали самооцінювання для дітей та підлітків (від 8 до 18 років). Спеціаліст отримує можливість швидкого аналізу проблемних сфер дитини.

Всі ці методики, запропоновані вище, можна придбати виключно у офіційного провайдера в Україні - Giunti Psychometrics Ukraine (юридична назва ТОВ "ОС Україна"). Ми маємо відповідні дозволи та ліцензії від правовласників на проведення адаптації, перекладу та подальшої реалізації на території України даних тестувань.

З приводу питань придбання методик, виставлення рахунків на юридичну/фізичну особу нагадуємо контакти менеджерок нижче:

Анжеліка Правник 050 388-11-32

Ксенія Конотоп 050 488-81-80