гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Тривалий стрес та його вплив на здоров'я людини

22 лютого 2023

Стрес - це природна реакція на труднощі й загрози. Помірний стрес зазвичай не спричиняє проблем. Утім в разі серйозних потрясінь люди, які проживають тривалий стрес, можуть мати проблеми з психічним та фізичним здоров’ям.

Хороша новина в тому, що стрес можна подолати. У більшості випадків у цьому допомагають навички самодопомоги та турботи про себе. Якщо йдеться про друге, то відчутно покращити стан може навіть дотримання простої рутини: достатня кількість сну, повноцінне харчування, прогулянки, спілкування, заняття хобі тощо. Але варто опанувати й техніки самодопомоги, які рекомендує застосовувати Всесвітня організація охорони здоров’я. За їхньою допомогою ви зможете значно полегшити свій стан в умовах стресу.

Водночас важливо пам’ятати: якщо упродовж тривалого часу вам не вдається впоратися зі стресовими відчуттями, варто звернутися по допомогу до спеціалістів.

Що відбувається, коли мозок знаходиться у стані стресу (не протягом кількох секунд, а рік за роком)? Стресові гормони поступово накопичуються в організмі. Дослідження показують, що кортизол, зокрема, пошкоджує мозок, якщо затримується в ньому на тривалий строк.

Хронічний стрес впливає на мозок ще й іншими способами. Учені перераховують кілька видів порушень функціонування мозку, що піддається впливу хронічного стресу: нейрони гіпокампу припиняють функціонувати належним чином, роз'єднуються нейронні мережі, сповільнюється вироблення нових нейронів. Простіше кажучи, мозку під впливом хронічного стресу складно засвоювати новий матеріал і зберігати його в пам'яті.

Одне з досліджень довело, що довгостроковий стрес висушує дендрити гіпокампу (відростки нервових клітин, що сприймають сигнали від інших нейронів), скорочує їх довжину й кількість відгалужень. Дендрити прокладають шлях до мозку новим знанням, а пошкодження гіпокампу (ключової ділянки для функціонування пам'яті) призводить безпосередньо до порушень здатності до навчання.