гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Травма свідка

10 квітня 2023

Травма свідка - так психологи називають стан людини, яка довго і глибоко перебуває у стресі від події, в якій безпосередньо участі не брала, а почула про неї чи раптово дізналася зі стрічки новин або соцмереж і переживає її, як реальний учасник.

Наслідки від шоку при цьому можуть виявитися такими ж руйнівними, ризикуючи перетворитися в посттравматичний стресовий розлад з депресіями, панічними атаками, нічними кошмарами і навіть суїцидальними думками.

Які симптоми говорять про те, що з Вами це сталося?

По-перше, відчуття сильної тривоги, яка не припиняється ні через тиждень, ні через два і навіть більше. Тобто людина прочитала новину, розхвилювалася і замість того, щоб потім заспокоїтися, ніби зависає в тривожному стані, який лише посилюється.

По-друге, неможливість сконцентруватися на буденних та звичних справах. Переслідує лише одна думка – про новину, яка збентежила.

Від таких нав’язливих думок вона втрачає апетит, не може працювати, страждає від безсоння та нічних кошмарів. Тремтить всім тілом, може відчувати озноб, нудоту, не може дихати на повні груди.


Як допомогти собі та близьким?


  • Спробуйте поговорити.
    Добре, коли людина може виговоритися, коли можна поговорити з близькими, і добре, коли близькі можуть висловити підтримку. Наразі дуже важливо, щоб рідні люди розуміли, що не варто знецінювати страх інших, а потрібно максимально підтримувати.
  • Називайте свій стан.
    Щоб пережити все це, потрібно створювати свій наратив, намагатися зрозуміти, чому я був(-ла) зачеплена цією подією, що для мене це означає, шукати слова, щоб назвати, у який стан я потрапив(-ла). Наприклад, я злюсь, ненавиджу, мені страшно. Коли ми проговорюємо свої відчуття чи свій стан, ми більш розуміємо, що з нами відбувається, і тоді наслідки побаченого стають меншими.
  • Будьте уважними до свого організму.
    Дуже важливо бути уважними до своїх біологічних процесів, наскільки це можливо за умов війни. Стежте за харчуванням, якщо у вас є нормальний доступ до їжі. Пийте достатньо води. Намагайтеся спати, якщо є можливість нормально поспати. Зараз цикл сну сильно порушений. Підтримка життєвих циклів дуже впливає на нашу сприйнятливість. Це найголовніше, за чим потрібно доглядати. Що більш виснажена фізично людина, то більше вона вразлива.
  • Тілесні стани.
    Під час стресових ситуацій важливо бути уважним до свого тіла, бо річ у тім, що кожен м’яз у своєму напруженні водночас зберігає інформацію про те почуття, яке Ви не змогли виразити або пережити. Щоб розслабитися психологічно, потрібно розслабити тіло. У цьому допоможе принцип: «напруження – відчуття – розслаблення». Будь-який м’яз, якщо його як слід напружити, після цього сам прагне розслабитися. Спробуйте зробити таку вправу: максимально напружуйте частини тіла (ноги, руки), а потім їх розслаблюйте. Це допоможе зняти стрес.