гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Шестикутна модель Голланда

17 жовтня 2023
Шестикутна модель Голланда Найбільший доробок Джона Голланда і його праця, що отримала найвище визнання, стосуються теорії індивідуальних професійних особливостей і робочих оточень RIASEC.

Компоненти SDS є прямими продуктами його теорії типів особистості і моделей оточення. Головна ідея теорії полягає в тому, що більшість людей піддаються опису комбінацією з шести типів особистості, кожен з яких визначається певним набором інтересів, бажаних видів діяльності, переконань, здібностей, цінностей і характеристик. Головна ідея актуальна і сьогодні, однак з моменту першої публікації теорію було неодноразово переглянуто.

Одним з найцікавіших удосконалень став розвиток номенклатури для опису шести типів особистості: реалістичного (R, Realistic), дослідницького (I, Investigative), художнього (A, Artistic), соціального (S, Social), підприємницького (Е, Enterprising) та конвенціонального (C, Conventional), — яку називають теорією RIASEC, і використання шестикутника як моделі для визначення ступеня відповідності й узгодженості типів.

Детальніше про типи особистості:

• Реалістичний тип особистості (Виконавці)
Голланд визначає "реалістичний тип" як особистостей, які більше полюбляють працювати з речами, ніж з людьми. Зазвичай, такі люди прямолінійні, розсудливі, практичні, природні, економні, скромні, стабільні та чесні.
Ці поведінкові тенденції призводять, у свою чергу, до набуття ручних, механічних, сільськогосподарських, електричних і технічних навичок.

• Дослідницький тип
Цей тип більше полюбляє працювати з ідеями, ніж з людьми або речами. Особистості такого типу логічні, допитливі, точні, обізнані, передбачливі, незалежні, спокійні, скромні.

Ці поведінкові тенденції призводять, у свою чергу, до набуття наукових і математичних компетенцій.

• Художній тип
Цей тип особистості більше полюбляє працювати з ідеями, ніж з речами. Особистості такого типу зазвичай відкриті, креативні, незалежні, емоційні, імпульсивні та оригінальні.
Ці поведінкові тенденції призводять, у свою чергу, до набуття мистецьких компетенцій.

• Соціальний тип
Цей тип особистості більше полюбляє працювати з людьми, ніж з речами. Особистості такого типу зазвичай чуйні, розуміючі, відповідальні, легкі у спілкуванні, тягнуться до колективу, вміють переконувати, дружні, доброзичливі, щедрі та наполегливі.
Ці поведінкові тенденції призводять, у свою чергу, до набуття компетенцій у сфері людських відносин.

• Підприємницький тип
Цей тип особистості більше полюбляє працювати з людьми та ідеями, ніж з речами.
Особистості такого типу зазвичай непересічні, ризиковані, енергійні, оптимістичні, соціальні та самовпевнені.
Ці поведінкові тенденції, у свою чергу, призводять до набуття лідерських, міжособистісних та переконуючих компетенцій.

• Конвенціональний тип
Цей тип особистості більше полюбляє працювати з документами та цифрами.
Особистості такого типу зазвичай практичні, охайні, економні, раціональні, впорядковані та наполегливі.
Ці поведінкові тенденції призводять, у свою чергу, до набуття обчислювальних та бізнес-системних компетенцій.

SDS вимірює ступінь відповідності людини кожному з типів особистості.

Визначення трьох типів, яким людина відповідає найбільше, дає трилітерний Підсумковий код, який зменшує проблеми категоризації і відображає складність особистості цієї людини.

Людина використовує цей код для визначення професій (чи робочих оточень), що вдовольнять її.