гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Що таке альтернативна комунікація?

19 червня 2023

Існують люди, які з певних причин не можуть спілкуватися або мають труднощі у використанні усного мовлення. Чи означає це, що вони не зможуть повноцінно повідомляти про свої потреби, ділитися думками? Звичайно ж ні, бо в спілкуванні ми використовуємо не тільки слова. Ми користуємось жестами та мімікою, текстовими повідомленнями, смайлами, фотографіями, малюнками, знаками, вказівниками та різними символічними зображеннями. Це є альтернативна і додаткова комунікація (АДК) - набір засобів і стратегій, які може використовувати будь-яка особа для вирішення щоденних завдань спілкування (за визначенням Міжнародної асоціації з альтернативної і додаткової комунікації, ISAAC).

Отже, всі ми інколи можемо використовувати і такий вид комунікації. Просто для деяких людей вона стає основним видом. Інколи альтернативна комунікація краще підходить людині з аутизмом порівняно з усною промовою (навіть якщо остання - наявна). Це не значить, що не треба розвивати мовлення, проте варто подбати і про можливість розвитку систему АДК, як ще однієї можливості краще передавати потреби та взаємодіяти з соціумом.

Наразі існують розроблені цілі системи альтернативної комунікації, наприклад одна з найвідоміших - це система обміну зображеннями (PECS). Також крім системи жестів і глобального читання, комунікативних дощок, нині АДК розвивається з впровадженням нових технологій і наразі розробляються цілі програмні забезпечення на телефон або планшет.