гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Розлад дефіциту уваги та гіперактивності

11 жовтня 2023
Розлад Дефіциту Уваги та Гіперактивності (РДУГ) – одне з найпоширеніших порушень розвитку нервової системи. Уперше проявляється ще в дитячому віці, нерідко переходить із дорослішанням дитини, у її доросле життя.

Проблема, котру породжує РДУГ, полягає в тому, що діти з таким розладом відчувають труднощі з концентрацією уваги, поводяться імпульсивно, не замислюючись про те, якими будуть наслідки їхніх вчинків, поводяться надмірно активно.

Різновиди РДУГ:

Виділяється три різних типи патології, але в чистому вигляді їх не зустріти. Класифікація спирається на те, які симптоми в пацієнта переважають:

Переважно, дефіцит уваги: людині складно організувати або завершити завдання, концентрувати увагу на деталях, слідувати інструкціям і вказівкам. Дитина легко відволікається, забуває деталі повсякденних справ.

Переважно гіперактивно-імпульсивна поведінка: людина багато ходить і багато говорить. Пацієнту важко довго сидіти на місці (наприклад, під час їжі або під час виконання домашнього завдання). Маленькі діти схильні постійно бігати, стрибати або повзати. Людина відчуває себе неспокійно, має проблеми з імпульсивністю. На тлі імпульсивності заважає іншим, бере речі інших людей, говорить у неслушний час. Пацієнту важко чекати в черзі, вислуховувати вказівки. Людина з імпульсивністю частіше стикається з нещасними випадками та травмами, ніж інші.

Комбінований варіант: коли в поведінці людини немає явного переважання симптомів першого або другого типу.

В Giunti Psychometrics Ukraine ви можете придбати методику CONNERS-3, яка є набом шкал для оцінювання розладу дефіциту уваги і гіперактивності ( РДУГ) та його найбільш поширених супутніх проблем і розладів у дітей та підлітків.
Також є можливість придбати онлайн навчання.