гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Процес проведення скринінгу CASD

10 травня 2023

Тест CASD (Скринінгова Шкала розладів аутистичного спектра) пропонує швидкий і надійний метод діагностики дітей з аутизмом без урахування вікової категорії, рівня розумового розвитку, або ступеня прояву розладу.

CASD охоплює 30 основних і супутніх симптомів РАС, які поділені на шість груп:

  • Проблеми з соціальною взаємодією

  • Персеверації

  • Соматосенсорні порушення

  • Атипове спілкування і розвиток

  • Настрій і його порушення

  • Проблеми з увагою і безпекою

Батьки/опікуни/ті, хто найчастіше взаємодіють з дитиною заповнюють опитувальник на онлайн платформі, відмічаючи ці симптоми зі списку, якщо вони наявні та спостерігалися у дитини. Важливо: відмічаються всі симптоми які були присутні в анамнезі дитини і раніше, тобто не тільки ті, які наявні зараз. Результати підраховуються автоматично онлайн-системою. Фахівець отримує електронний звіт з результатами діагностики (отриманий бал для проведення інтерпретації та весь перелік тільки відмічених симптомів, що стосуються безпосередньо цієї дитини разом з вписаними помітками, якщо такі є). Надалі на основі звіту будуються клінічні гіпотези та рекомендації.

Опитувальник побудований таким чином, що до симптомів є або пояснення для респондентів на прикладах, або розписана варіативність проявів по окремим пунктам (і можна відмітити лише конкретний варіант, який потрапить до звіту); додатково до деяких пунктів є можливість дописати власні помітки, що відображатимуться у електронному звіті.

Метою створення CASD була розробка комплексного списку усіх симптомів аутизму, для того, щоб батьки та спеціалісти усвідомлювали, що усі пункти опитувальника представляють різноманітні прояви розладу. Великій кількості дітей, що мають РАС, були поставлені такі діагнози, як РДУГ, мовленнєві розлади, розлади настрою та ін. CASD допомагає батькам зрозуміти, що всі ці проблеми – лише складові частини глобального розладу аутистичного спектра. Крім того, CASD може використовуватися при розробці та оптимізації корекційної програми, оскільки здатен виявити непомічені до того симптоми.