гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Процес проведення діагностики психопатологічних ризиків у дітей за методикою SAFA

7 грудня 2022

Процес діагностики за методикою SAFA може відбуватися у декілька форматах проведення:

  • індивідуальний (онлайн вдома, коли спеціаліст відправляє посилання клієнтові для віддаленого проходження тесту або зі сертифікованим фахівцем очно в кабінеті);
  • груповий (як скринінг наприклад одразу усіх школярів в класі).

Незалежно від формату проведення - це завжди заповнення дитиною онлайн протоколу на тестовій платформі.

При придбанні стартового набору методики SAFA, спеціаліст отримує паперове керівництво та персональний кабінет на тестовій платформі, де нараховані по 10 тестувань кожної форми усіх шести шкал (загалом 60). У цьому кабінеті психолог працюватиме і надалі: створюватиме клієнтів, назначатиме тестування, одразу в ньому можна і поповнювати баланс на відповідну к-сть тестувань, також звіти усіх клієнтів залишатимуться там.

При призначенні тестування спеціаліст створює картку клієнта у своєму кабінеті (заповнюючи базові дані типу ім’я та дату народження), обирає “Розпочати SAFA”, а далі - вирішує, які зі шкал назначити. Особливість даного тестування полягає в тому, що дитині не обов’язково проходити усі шкали, якщо в тому немає потреби. Звичайно, для повноцінної картини або при первинному скринінгу краще пройти всі шість шкал. Але якщо головна задача перед фахівцем стоїть швидко визначити чи є у дитини симптоми розладів харчової поведінки, то тоді можна використовувати лише одну шкалу SAFA-P. Або ж якщо батьків турбує можлива наявність тривоги/депресії у дитини (найчастіший запит до психолога) - використовувати лише визначені шкали та не витрачати час на ОКР, фобії чи РХП, якщо в цьому немає потреби.

Хоча кожну із форм SAFA можна проходити окремо, але шкали “Тривога”, “Депресія” та “Соматичні симптоми та іпохондрія” рекомендують проводити всі три разом та інтерпретувати у зв’язці одне з одним. Це відбувається саме тому, що ці області дослідження дуже пов’язані між собою: наприклад, у депресивних симптомах є чимало соматичних симптомів, пов’язаних з апетитом, зі сном; тривожні розлади також дуже прив’язані до тілесних відчуттів, які переживає тривожна людина; самі соматичні симптоми можуть бути або результатом/наслідком або навпаки призводити до тривожних/депресивних розладів.

Час на проходження SAFA відрізняється (в залежності від віку та кількості обраних шкал), але в середньому це 15-20 хвилин. Після завершення тестування, фахівець отримує автоматичний електронний звіт за кожною шкалою окремо. Тобто, психологу не потрібно додатково витрачати час на підрахунок балів - все відбувається завдяки програмному забезпеченню. Надалі за результатами спеціаліст аналізує усі форми та пише розгорнутий наративний звіт для батьків, а також прописує власні рекомендації.