гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Міжнародний день захисту дітей

1 червня 2023

Сьогодні, у день захисту дітей, під час нічної масованої ракетної атаки росія вбила у Києві трьох людей, в тому числі одну дитину. Нагадуємо, що базовим документом, спрямованим на захист дітей, є Конвенція «Про права дитини», прийнята Організацією Об’єднаних Націй. Це найперша у світовій історії глобальна угода щодо прав дитини: 191 країна світу ратифікувала Конвенцію, зобов’язавшись узгодити власне законодавство з її положеннями. Україна приєдналась до неї у 1991 році. Країна-вбивця, держава-терорист росія також ратифікувала дану Конвенцію.

Стаття 6 Конвенції ООН «Про права дитини» гарантує дітям захист їх здоров'я та життя:  
1. Держави-учасниці визнають, що кожна дитина має невід'ємне право на життя.
2. Держави-учасниці забезпечують у максимально можливій мірі виживання і здоровий розвиток дитини.
В цей же час, за даними платформи "Діти війни", станом на сьогодні, внаслідок військової агресії рф в Україні загинули щонайменше 484 дитини, 992 – були поранені.

Стаття 8 цієї ж Конвенціїї ООН:
1. Держави-учасниці зобов'язуються поважати право дитини на збереження індивідуальності, включаючи громадянство, ім'я та сімейні зв'язки, як передбачається законом, не допускаючи протизаконного втручання. Стаття 9:
1. Держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню.
та Стаття 11:
1. Держави-учасниці вживають заходів для боротьби з незаконним переміщенням і неповерненням дітей із-за кордону.
За даними платформи "Діти війни", станом на сьогодні 19505 дітей - депортовані з України, ще 393 - вважаються зниклими безвісти.

І це лише офіційна статистина та офіційно зареєстровані випадки. На цій же платформі вказано, що точну кількість постраждалих дітей встановити неможливо через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини території України.

Ознайомитись з даними можна на платформі "Діти війни" за посиланням: https://childrenofwar.gov.ua/