гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Інформаційна гігієна

24 березня 2022

У час війни необхідно подбати про інформаційну гігієну. Бути проінформованим важливо, але треба це робити вкрай розумно, зважаючи на те, що сучасна війна - це не тільки про танки та ракети, це також і про інформаційну війну у вигляді фейків та маніпуляції. Власне зараз кожний з нас стає не тільки споживачем інформації, але і її поширювачем. Тут треба зробити акцент на двох важливих напрямках.

Перший стосується поширення різного роду новин, публікацій, обговорення "зради", репостів про допомогу, контактів тощо. Перш ніж робити репост чи переказувати інформацію, переконайся, що вона достовірна. Це правило стосується як і при отриманні інформації, так і при її поширенні. Щодня кількість фейків, маніпулятивних матеріалів і відвертої дезінформації суттєво зростає. Тож не ставайте помічником для ворога, завданнями якого є деморалізувати цивільне населення нагнітанням страху; викликати паніку; зруйнувати єдину комунікацію держави.

?Найкращий засіб боротьби: використання офіційних джерел інформації. Стежте за звітами ЗСУ, військово-цивільних адміністрацій, українським єдиним телеефіром.

?Щодо репостів про допомогу, контактів - переконайтеся особисто чи актуальний ще запит, чи реальна дійсно ця допомога чи прохання про допомогу, не поширюйте бездумно.

Другий напрямок стосується надання інформації від очевидців події. Навіть якщо Вам здається, що противник не читає Вашу сторінку: усім цим поділимось після перемоги.

Не ставайте помічником для окупантів. Не повідомляйте публічно у соцмережах про пересування, кількість техніки, звідки прилетіло та як влучно спрацювало ППО, точну інформацію про пошкодження будівель, інфраструктури, назви вулиць (завдяки цьому ворог не зможе ідентифікувати точне влучення ракети і потім скорегувати його).

Навіть публічне розсекречення позицій ворога може допомогти їм різко змінити тактику і тим самим завадити нашим Збройним Силам зробити свою роботу.

 Щодо будь-якої воєнної активності ворога - найкраще одразу таємно фіксувати та передавати у відповідні канали (наприклад, у телеграм бот @stop_russian_war_bot, через застосунок Дія у розділі єВорог, або повідомляти Національну поліцію чи ДСНС.

Інформація повинна бути нашою зброєю. 

І пам'ятайте: все буде Україна ??