гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Чи варто довіряти безкоштовним тестам?

1 вересня 2021
Якщо запитатись: «Навіщо ж існують платні версії психологічних тестів, якщо все і так є у вільному доступі?», то відповідь буде однозначною: «Якісний інструментарій просто не може бути у вільному доступі».

Уявіть собі, що група науковців працювала над певним дослідженням (колаборація теоретиків і практиків), а потім і розробкою самої методики. Консультування з експертами з інших організацій, виявлення/підрахунок норм валідності для спеціальних груп населення. Це все в результаті вимагає значних фінансових витрат.
Немалою частиною є адаптація продукту для країни, в якій планується розповсюджуватись тестування (власне переклад, культурна адаптація стимульного матеріалу/питань, дослідження показників норм для населення тощо). Важливим є оновлення методик, адже через те, що змінюються фактори існування, як змінюється соціум в цілому, відбуваються нові дослідження та відкриття, так і мають оновлюватись ті ж самі норми до тестування, сама методика.

Коли тест було розроблено і визнано ефективним серед фахівців та інститутів, невже він може просто так з’явитися безкоштовно у мережі?


➕ Також існує закон про інтелектуальну власність, який передбачає покарання за копіювання або присвоєння прав.
Вірогідність того, що безкоштовна версія тестування з підозрілого сайту – це якісна, оновлена версія продукту – дуже низька. Навіть, якщо це так, то скоріш за все, цей продукт незаконно завантажений або переданий у широкий загал, що завдає великої шкоди авторам, науці та суспільству в цілому (адже таке тестування втрачає свою діагностичну цінність).

Гарантією валідності та ефективності психологічних інструментів є придбання їх у відповідних сертифікованих організаціях, як GIUNTI PSYCHOMETRICS.
Те, що можна знайти у вільному доступі – зазвичай застарілі, неактуальні, часто початкові версії тестів та опитувальників або їх «авторські переробки», на які точно не варто розраховувати. Особливо, якщо є підозри на певні порушення, а час, витрачений через неправильну діагностику просто не повернути, як і можливості вчасної правильної корекції.