гаряча лінія 044 585-44-05
Написати
нам у Viber
Написати
нам у Telegram

Чому важливо розуміти суть ІПсО?

10 серпня 2022

Наразі у соцмережах знову заговорили про ІПсО (розшифровується це як "інформаційно-психологічна операція"). Це використання пропаганди, фейків, дезінформації. За допомогою ІПсО українців намагаються деморалізувати, емоційно виснажити та підірвати бойовий дух, а наших союзників - налаштувати проти нас.

На початку повномасштабного вторгнення росії на територію України ми розповідали про те, як розрізнити фейкові новини, як дотримуватись інформаційної гігієни. Але наразі ІПсО входить у нову фазу і треба бути готовими до цього, бо ворог змінює стратегію.

Найбільший вектор, над яким працює зараз росія - це дискредитація процесу підтримки України, особливо в контексті зброї. Наративи: зброя не доходить до захисників та не моніториться, 70% розкрадають; коментарі ботів: Європа нас зливає, ми не знаємо всієї правди, влада щось приховує від нас - це чистої води ІПсО. Шерити такі пости чи вірити таким коментарям - це шкода перш за все Україні.

Запам'ятайте: 

  1. Український прапор на аватарці профілю не значить що це - реальний українець. Частіше ІПсО поширюють створені російськими спецслужбами фейкові сторінки типу "українців", бо до своїх є довіра і російські наративи краще проштовхнути далі. 
  2. Безглузді мовні помилки, класичне "на Україні", помилки перекладу - це свідчить про фейкову сторінку українця. 
  3. Поширення конспірологічних теорій та теорій змов (це все олігархи домовились, влада від нас приховує правду) - це ІПсО. 
  4. Новина чи коментар, що викликає відчуття сильної зради, бажання накинутися зі справедливим гнівом на своїх - це знову ІПсО. 

І нарешті, завжди перевіряйте з яких каналів Ви шерите пости чи інформацію про збори коштів. Це може бути з вигляду пост українця, але на ньому в результаті заробить ворог. Заробити можна не тільки гроші на фейкових зборах, але і популярність через яку потім можна просувати проросійські наративи.